Мурси ще падне или Египет ще пламне

Мурси ще падне или Египет ще пламне
200 000 египтяни протестираха в неделя на площад „Тахрир“ в Кайро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нова революция назрява в Египет. Управляващите казват, че не искат кръв, протестиращите казват, че искат мир, но напрежението ескалира с всеки изминал ден.

Стотици хиляди египтяни протестират на легендарния площад „Тахрир“ в Кайро срещу президента Мохамед Мурси с настояване за предсрочни избори. Демонстрациите на „Тахрир“ през 2011 г. свалиха от власт президента Хосни Мубарак и сложиха началото на Арабската пролет.

Хората, излезли в понеделник сутринта, се надяват втората им революция да се окаже по-успешна от първата. През 2011 г. те постигнаха целта си – свалиха Мубарак от власт, но след изборите управлението премина в ръцете на ислямистката партия „Мюсюлмански братя“.

Причината за демонстрациите в цялата страна е обвинението срещу президента Мурси, който дойде на власт през юни 2012 г. като първия свободно избран държавен глава в историята на страната, че управлява еднолично. Голяма част от египтяните са гневни, че той служи на интересите на ислямистите, а не на държавата. Резултатът е, че правата им стават все по-ограничени, а президентът все по-силен.

Другият проблем е, че при управлението на Мурси страната изпадна във финансов колапс. Обещанията за спешни реформи в икономиката се отлагат вече година, а стандартът на хората непрекъснато пада.

Жители на столицата споделят, че напрежението в страната ескалира, а решение на проблема не се вижда. Мурси отказва да се оттегли, а протестиращите се заканват, ако не се стигне до решение, да започнат гражданско неподчинение.

Стотици младежи хвърляха запалителни бомби и камъни в неделя и рано сутринта в понеделник срещу националната централа на „Мюсюлманските братя“ в Кайро. Там избухна пожар и престрелка между протестиращите и силите на реда. До момента са пострадали над 600 души. Миналата седмица при сблъсъци загинаха 14 души, сред които и американски гражданин.

Опозицията, представена от движението „Тамаруд“ („Бунт“), даде срок на управляващите до 17 часа във вторник да върнат мандата, ако ли не – започват гражданско неподчинение.

Движението събра 22 млн. подписа с настояване ислямистът Мурси да се оттегли. Показателно е, че през юни 2012 г. на президентските избори за Мурси гласуваха малко над 13 милиона души, което бяха 51,7% от гласувалите.

Един от най-големите противници на президента – лидерът на опозиционната хартия „Дустур“ и лауреат на Нобелова награда за мир Мохамед ал Барадеи, призова хората да излизат на улицата и да се готвят за предстрочни избори.

Според него причината за неуспеха на Мурси не е, че е от „Мюсюлмански братя“, а че управлението му е неадекватно и лишава египтяните от нормален живот.

„Мюсюлмански братя“ пък се оплакаха, че осем техни представителства са били атакувани, което прави диалога с демонстрантите невъзможен. Засега президентът се въздържа от заплахи срещу протестиращите. Дори говорителят му Омер Амер съобщи, че Мурси е наясно, че е направил грешки и е готов да ги поправи. Tой добави, че президентът очаква реакции на призива си за национален диалог и е готов „да чуе всеки“.

Опасения поражда и фактът, че в подкрепа на правителството на Мурси се обяви и ислямската екстремистка групировка „Ал Хамаа ал Ислямия“.

Президентът на САЩ Барак Обама определи ситуацията в Египет като „много притестнителна“. Той призова президента Мохамед Мурси да бъде „по-конструктивен“ при управлението на страната.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун също призова гражданите на Египет да се въздържат от насилие.

Въпреки добрите пожелания обаче изход от кризата не се вижда. За сметка на това сблъсъкът е близо – в 17 часа във вторник.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници