В Египет плашат с гражданско неподчинение, ако до часове президентът не подаде оставка

В Египет плашат с гражданско неподчинение, ако до часове президентът не подаде оставка
Египетската опозиция даде на президента Мохамед Мурси два дни срок, за да подаде оставка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Египетската опозиция даде на президента Мохамед Мурси два дни срок, за да подаде оставка. Ако най-късно до утре не напусне властта, движение „Тамаруд“ се заканва да предизвика „гражданско неподчинение“.

По време на многохилядния протест срещу Мурси са ранени 613 души, съобщи здравното министерство, предаде АФП. Двама египтяни загинаха в Кайро при безредици пред централата на движението „Мюсюлмански братя“, което подкрепя президента, а друг изчезна безследно. Главната квартира на движението бе опожарена и унищожена напълно, съобщиха египетските медии.

Младежкото движение „Тамаруд“, което е инициатор на масовите протести в неделя, заяви в декларация, че президентът има време до 17 часа във вторник, за да се откаже от пълномощията си и да даде възможност на държавните структури да подготвят предсрочни президентски избори.
„В противен случай ние ще призовем египетския народ към всеобщи акции на гражданско неподчинение“, се казва в декларацията на младежките лидери.

Не приемаме междинни решения и компромиси, не може да има друга алтернатива, освен мирното завършване на властта на „Мюсюлмански братя“ и на техния избраник Мурси.
Същевременно движението обещава, че няма да допусне кръвопролития и да позволи страната да се плъзне в котела на гражданската война.

Президентският говорител Омер Амер съобщи, че Мурси е наясно, че е направил грешки и е готов да ги поправи. Tой добави, че президентът очаква реакции на призива си за национален диалог и е готов „да чуе всеки“.

По „Стандарт“


#Мохамед Мурси #Египет #протести #сблъсъци #жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници