Асен Василев: Показахме от кои централи, какъв ток, на каква цена може да се изкупува

Асен Василев: Показахме от кои централи, какъв ток, на каква цена може да се изкупува
„Промените, които са направени, са в позитивна насока, тоест те ще помогнат за стабилизиране на пазара", заяви Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Служебното правителство показахме модела и показахме точно от кои централи, какъв ток и на каква цена може да се изкупува. Започнахме процеса по предоговаряне с централите, които са за възобновяеми източници и с двете американски централи", заяви пред „Фокус" бившият служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

„По това, което чувам, процесът с американските централи е спрян, спрян е изборът на консултант, който да го доведе докрай, предоговарянето с централите, които произвеждат ток от възобновяеми източници, не знам докъде е стигнало", сподели Василев.

„Промените, които са направени, са в позитивна насока, тоест те ще помогнат за стабилизиране на пазара, но една от най-големите промени, която водеше до най-голям ефект, не е завършена – това е именно да се спре изкупуването на високоефективна енергия, когато тя не е високоефективна", обясни той.

„Не съм сигурен дали всичко това е консултирано с участниците в пазара, доколко те смятат, че този модел е работещ, доколко са направени крайните балансирания и финализирането на съответните суми и прецизирането на съответните текстове от закона. Ако това не е направено с участниците в енергетиката това би могло да доведе до проблеми в енергетиката", коментира Василев.

Според него, има две основни промени, предложени от служебния кабинет, които не са приети.

„Основната промяна е да не се изкупува токът от когенерациите, когато той не е ефективен. В момента са оставени текстовете от закона, с които заводските централи и част от другите когенерации ще продължат да работят до 2015 година и тяхната електроенергия да се изкупува на преференциални цени даже и когато тя не е високоефективна", каза бившият служебен енергиен министър.

„Другото, което не е вкарано, пак във връзка със заводските централи, е както в Закона за възобновяемите източници има възможност да не се диспечират тези централи, тоест да бъдат ограничени в случаите, когато има опасност за системата. Такава възможност нямаше предвидена в Закона за енергетиката за централите, които са с комбинирано производство и доколкото виждам новите текстове, тази промяна не е въведена там. Тези централи, независимо дали представляват опасност за системата, трябва да продължат да бъдат диспечирани или трябва да се наруши законът", посочи още Василев.

#Асен Василев #ток #цени #централи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници