ЕС иска обяснение от САЩ за шпионирането на европейски институции

ЕС иска обяснение от САЩ за шпионирането на европейски институции
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече заяви, че ако обвиненията в шпионаж бъдат доказани, това ще предизвика грандиозен скандал и би създало напрежение в отношенията между ЕС и САЩ.
A A+ A++ A

Европейският съюз съобщи, че е запитал американските власти относно твърденията за шпиониране на европейските институции и че чака техния отговор, съобщава АФП, предава БГНЕС.

„Незабавно се свързахме с американските власти във Вашингтон и в Брюксел и им посочихме информациите в печата. Те казаха, че ще проверят точността на публикуваното и ще ни се обадят", се казва в комюнике на Европейската комисия.

Според публикация на германския седмичник „Шпигел", ЕС е бил един от обектите за следене от Националната служба за сигурност на САЩ, която бе обвинена в шпиониране на електронните комуникации в света в рамките на програмата Призм.

Изданието се позовава на поверителни документи, с които се запознало благодарение на бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън и разкритията му за програмата Призм.

В един от тези документи от септември 2010 г. с гриф „строго секретно" Националната служба за сигурност описва как шпионира дипломатическото представителство на Евросъюза във Вашингтон.

Става дума не само за устройства, монтирани в сградата, но и за проникване в информационната система, което й позволявало да чете електронната кореспонденция и вътрешните документи.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече заяви, че ако обвиненията в шпионаж бъдат доказани, това ще предизвика грандиозен скандал и би създало напрежение в отношенията между ЕС и САЩ.

Междувременно Франция днес е поискала обяснения от американските власти за информациите, разкрити от немския вестник, че Националната служба за сигурност е шпионирала институциите на Европейския съюз, заяви френският външен министър Лоран Фабюс.

„Ако фактите се потвърдят, те ще са напълно неприемливи", казва Фабюс в комюнике.

„Очакваме от американските власти да отговорят в най-кратък срок на законните тревоги, предизвикани от вестникарските разкрития", добави министърът.

Искането на Париж е предадено от френското посолство във Вашингтон на Белия дом и на държавния департамент.

Европейският съюз и Германия вече поискаха обяснения от САЩ след разкритията на Едуард Сноудън, че Вашингтон е шпионирал службите на Европейския съюз в Брюксел и дипломатическата мисия на ЕС във Вашингтон, както и делегацията на Евросъюза в ООН.

#ЕС #САЩ #Едуард Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници