Добрев: Притеснително е, че централите на Ковачки остават в микса за цената на тока

Добрев: Притеснително е, че централите на Ковачки остават в микса за цената на тока
Според него, санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Притеснително е, че централите на Христо Ковачки, за които се говореше че ще бъдат извадени от микса при образуване цената на тока, ще останат в него, както и заводските централи, на които трябваше да се ограничи производството на електроенергия до размера над собствените им нужди", заяви в Хасково депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев, предава „Фокус".

Добрев обясни, че идеята на промените в Закона за енергетиката беше да се даде възможност на тези скъпи ТЕЦ-ове да изнасят електроенергията, а не да продължим да я купуваме в страната. Трите ТЕЦ-а на Ковачки продават ел. енергия на НЕК, която е на стойност над 100 лв. За сравнение токът на АЕЦ Козлодуй е на 42 лв., обясни той.

По отношение на активите на БЕХ Добрев, обясни, че директорът на холдинга Михаил Андонов не е упълномощен да се разпорежда с активи на компанията.

„Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ. Първо, БЕХ няма ВЕЦ-ове. И второ, от 2010 г. всяка продажба на дълготрайни материални активи се извършва от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол", обясни той.

Добрев припомни, че ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание.

Относно разделянето на НЕК от ЕСО, Добрев каза, че това трябваше вече да е факт.

„За това разделяне имаше избран международен консултант. Ако той не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност", каза бившият министър на икономиката енергетиката и туризма.

Според него, санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство.

„Към момента такава няма. Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено, до санкции няма да се стигне", добави Добрев.

#Делян Добрев #БЕХ #ЕСО #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници