Асен Василев: Кадрови решения на министър Стойнев могат да доведат до проблеми с финансирането на БЕХ

Асен Василев: Кадрови решения на министър Стойнев могат да доведат до проблеми с финансирането на БЕХ
„След много разговори с двете централи стигнахме до такъв момент, в който те са готови да седнат и да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че те да могат да станат по-изгодни за българските граждани", сподели Василев и добави, че „
A A+ A++ A

„Искам да обърна внимание на г-н Стойнев, че някои негови кадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на Българския енергиен холдинг, по-точно назначаването на г-н Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпление", заяви пред „Фокус" бившият служебен министър на икономиката, енергетика и туризма Асен Василев.

„По същия начин, по който на Ричард Брансън му забраниха да си купи банка в Англия, тъй като беше осъждан за контрабанда, по същия начин Георги Христозов, тъй като е осъждан за валутно престъпление. Независимо кога, независимо по какъв повод, независимо дали е реабилитиран, това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ", коментира Василев.

„Тоест след три месеца, когато изтече кредитът, който е взет и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма, не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото г-н Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. Този процес в момента също е спрян, доколкото съм чул от консултантите, които го правят", обясни още бившият енергиен министър Василев.

„Друг казус, който г-н Стойнев спомена е, че има пуснат договор за избиране на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3" – двете американски централи. Това е така, има пуснат такъв договор и такава процедура", заяви още той.

„След много разговори с двете централи стигнахме до такъв момент, в който те са готови да седнат и да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че те да могат да станат по-изгодни за българските граждани", сподели Василев и добави, че „това нещо трябва да се прави професионално".

„Пусната е процедура, за да се наемат професионални преговарящи и банкери, за да могат да доведат до успешен край това начинание. Ако г-н Стойнев смята, че в министерството има достатъчен капацитет да се справи самото министерство, се радвам, че е прекратил процедурата. Моето мнение беше, че няма достатъчен капацитет в министерството и много по-добри условия при предоговарянето могат да се постигнат, когато се ползват услугите на външен консултант, който е специализиран в това", каза още бившият служебен министър Асен Василев.

#Асен Василев #БЕХ #Драгомир Стойнев #Марица Изток 3

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници