Кюрдите в Турция искат пълно разследване на потушаването на бунта в Диарбекир

Кюрдите в Турция искат пълно разследване на потушаването на бунта в Диарбекир
A A+ A++ A

Кюрдите в Турция настояват веднага да бъде извършено пълно разследване на обстоятелствата около потушаването на селския бунт в провинция Диарбекир при който беше застрелян кюрдски младеж и ранени други девет кюрди, както и наказване на виновните за безразборната стрелба, предаде телевизионният канал NTV, цитирана от Фоку.

Съпредседателят на легалната кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) Селяхаттин Демирташ поиска командирът на жандармерийския участък в околия Лидже и всички участвали в стрелбата срещу селяните представители на силите за сигурност незабавно да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат разследвани.

Селяхаттин Демирташ оценява случилото се в околия Лидже като „изключително обезпокоителен случай" и добавя: „Ако правителството наистина е убедено, че става въпрос за една провокация, то трябва веднага да отстрани от длъжност въпросния жандармерийски командир. Заповедта за стрелба не е дадена от протестиращите. Единствената група, която е използвала оръжие, са представителите на силите за сигурност. Провокацията е направена от жандармерийския командир, от силите за сигурност, или от който е да е друг представител на властите, и точно те трябва да бъдат отстранени от длъжност и разследвани.", посочва NTV.

#Диарбекир #Турция протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници