12 непълнолетни ученици отиват на съд за клевета срещу Ердоган

12 непълнолетни ученици отиват на съд за клевета срещу Ердоган
17 млади протестиращи отиват на съд заради клевета срещу Ердоган. Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В провинция Бурса (Северозападна Турция) 12 непълнолетни гимназиални ученици са изправени пред съда по прокурорски обвинения за клевета срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган. Това предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от агенция "Фокус".

Делата срещу тях са заведени от местната прокуратура с искане за налагане на наказания до две години затвор.

След приключване на първото съдебно заседание в знак на протест пред Съдебната палата в Бурса се събраха много съученици на обвиняемите.

Припомняме, че на 25 март протестиращи младежи в Бурса, самоопределящи се като „Група за надежда на гимназиалната младеж”, се събират на протест пред сградата на местното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Скандират лозунги, като „Безплатно образование” и „Влизане в университетите – без приемни изпити”.

По време на протеста обаче част от младежите започват да издигат и лозунги, „уронващи престижа на премиера Реджеп Тайип Ердоган”. Полицията веднага се намесва, разпръсква протестиращите и започва разследване срещу общо 17 младежи, от които 12 са непълнолетни.

В четвъртък в 10.00 часа обвиняемите непълнолетни за пръв път се изправиха пред Първи състав на Съда за деца, като съдебното заседание продължи около един час. Останалите 5 младежи ще се изправят пред Трети състав на Гражданския съд по обвинения за „клевета срещу министър-председателя" и за „провеждане на незаконна демонстрация", с искане за налагане на наказания - затвор със срок до 2 години.

#Ердоган #протести #съд #затвор #Турция протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници