САЩ с нова стратегия в борбата срещу глобалното затопляне

САЩ с нова стратегия в борбата срещу глобалното затопляне
Президентът на САЩ Барак Обама представя плана за борба с глобалното затопляне. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама обяви новата стратегия на правителството за борба срещу климатичните промени. В основата на новата програма стои намаляването на замърсяването, причинявано от съществуващите топлоелектроцентрали на въглища, предаде „Стандарт“, позовавайки се на Ройтерс.

Обама обеща страната му да удвои усилията си и да се превърне в глобален лидер в борбата с климатичните промени.

Планът, който президентът представи във вторник, е от компетенциите на изпълнителната власт и не изисква одобрението на конгреса.

По силата на новата програма Агенцията за защита на околната среда (EPA) ще има правомощията да състави стандарти за въглеродните емисии и за вече работещите централи, и да налага тези стандарти. Агенцията има срок до юни 2014 г. за разговори с представители на всички заинтересовани страни и оформяне на предложенията, които да бъдат приети до 2015 г.

Обама коментира и мегапроекта за нефтопровод Keystone XL, който засега беше възпиран от неговата администрация. Планът е по него да се пренася петрол, добит от нефтените пясъци в Албърта, Канада, до рафинерии в Тексас. Обама заяви, че проектът може да бъде стартиран само ако е в интерес на нацията, тоест ако не влошава значително общото ниво на въглеродните емисии.

Американският президент търпеше чести критики от страна на еколозите, че не предприема по-решителни и незабавни мерки за въвеждане на по-чисти енергийни алтернативи. Неговите действия бяха допълнително затруднени и от опозицията на републиканците по тези въпроси.

#САЩ #Барак Обама #Тексас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници