Samsung ще слее bada с платформата Tizen

Samsung ще слее bada с платформата Tizen
A A+ A++ A

Когато през септември разбрахме за създаването на проекта Tizen и че в него ще си партнират Samsung и Intel, се запитахме какво ще стане с платформата bada на корейците. Имахме съмнения, че в един момент двете операционни системи ще се слеят в една и изглежда сме били на прав път. По време на CES 2012 представител на Samsung е потвърдил пред Forbes, че компанията вече работи по сливането на bada и Tizen. Когато интеграцията завърши Tizen ще поддържа приложенията, които са написани с помощта на bada SDK, като ще има съвместимост и с досегашния софтуер за платформата. Така компанията се надява да привлече и хилядите автори на софтуер за bada.

Това уточнение от страна на Samsung най-сетне разсейва опасенията на много анализатори, че компанията поддържа прекалено много мобилни операционни системи - поне 4 мобилни и 2 за телевизори. Все пак акцента върху bada, която се продава повече от добре (миналата година имаше по-голям пазарен дял от Windows Phone например), макар и да има ограничен софтуерен каталог, показва стремежа на компанията да се диференцира от конкурентите, контролира по-добре продуктите си и предложи по-различно софтуерно преживяване на потребителите. Освен това така ще може да намали зависимостта си от Android, особено след като Google обяви, че възнамерява да закупи Motorola.

Двете операционни системи имат общи черти и една от тях е факта, че и двете са базирани на Linux. Все пак bada няма да изчезне напълно, а ще заеме място в телефоните от нисък клас на корейците както и в други устройства без телефонни възможности. Samsung все още не споделя планове как ще използва Tizen в бъдещи продукти, но платформата е пригодена за модели от висок клас, така че очакваме да видим по-производителни смартфони. По-интересното е че тази година може да се появят поне едно или две устройства на Samsung с Tizen, но засега софтуера няма да заеме основно място в мобилното портфолио на компанията.

http://www.forbes.com/sites/elizabethwoyke/2012/01/13/samsung-merging-its-bada-os-with-intel-backed-tizen-project/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници