Анджелина Джоли със силен дебют на Съвета за сигурност на ООН

Анджелина Джоли със силен дебют на Съвета за сигурност на ООН
Анджелина Джоли със силен дебют на Съвета за сигурност на ООН. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Холивудската актриса Анджелина Джоли, в качеството си на специален пратеник за бежанците, направи силен дебют пред Съвета за сигурност на ООН.

В реч пред страните членки тя призова за борба срещу изнасилванията във време на война, съобщи БТА, позовавайки се на АП.

Джоли припомни, че по време на военни конфликти жени, деца и мъже са изнасилвани, и обвини света, че досега не е направил борбата с този род насилие свой приоритет.

Британският външен министър Уилям Хейг, който председателстваше заседанието, подчерта, че във всяко кътче на света по време на войни се прибягва системно и безпощадно до изнасилване и насилниците знаят, че няма да има последствия за тях.

Малко след изявлението на Джоли съветът прие обвързваща резолюция, която призовава за пълно и незабавно прекратяване на всички прояви на сексуално насилие от всички страни във въоръжените конфликти.

В документа се посочва още, че сексуалното насилие може да представлява престъпление срещу човечеството и престъпление в допълнение на геноцида. В резолюцията се призовава за подобряване на наблюдението на сексуалното насилие в конфликтите.

Документът призовава донори и ООН да помагат на оцелелите от сексуално насилие във време на война.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че ще организира нова среща по този въпрос в рамките на Общото събрание на ООН през септември.

#Анджелина Джоли #Уилям Хейг #бежанци #ООН #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино