Фандъкова: 160 млн. лв. от ОП „Околна среда” за канализация на Столична община

Фандъкова: 160 млн. лв. от ОП „Околна среда” за канализация на Столична община
Фандъкова посочи, че средствата са за проекти, които се изпълняват и има около 150 млн. евро за проекта за модернизация на градския транспорт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 160 млн. лв. са средствата от ОП „Околна среда" за канализация на територията на Столична община, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като посети депото за неопасни отпадъци в местността Садина, съобщава „Фокус".

Заедно с нея бяха еврокомисарят по околна среда Янез Поточник, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и зам.-кметът Мария Бояджийска.

Фандъкова посочи, че средствата са за проекти, които се изпълняват и има около 150 млн. евро за проекта за модернизация на градския транспорт.

„Очакваме от управляващия орган да разгледа в скоро време и тези проекти. Процедурите приключиха за някои от тях. Днес беше подписан договорът и по ОП „Регионално развитие" за тролейбусите. Работим активно. Изключително съм благодарна на комисар Поточник, както и на Европейската комисия за тази възможност преди три години да седнем и да обсъдим всички варианти и възможности за София, да избегнем тази тежка процедура по отношение на столичните отпадъци, да направим график, който се опитваме да изпълняваме, и да можем да докладваме в комисията, че нещата вървят така, както сме ги планирали", каза столичния кмет.

Фандъкова отбеляза, че акцентът е върху предварителна обработка, сепариране, разделно събиране на отпадъци.

„От средата на юни тече пилотният проект за разделно събиране на отпадъци – част от интегрирания проект ще започне реално да функционира. Очаквам и общинският съвет да одобри и договорите за останалите райони, така че до края на юли, най-късно, в цяла София да има едно по-различно разделно събиране на отпадъците", каза тя.

„В момента приключихме процедурата за избор на изпълнител за изграждане на инсталацията. Процедурата се обжалва в Комисия за защита на конкуренцията. Доколкото имам информация – вече се е гледало това обжалване. Очаквам всеки момент решението на комисията. Многократно казах, че за мен тази процедура трябва да бъде брилянтна, така че самото обжалване не само не ме тревожи – напротив", коментира Фандъкова.

„Смятам, че е добре да има още 1 - 2 нива на отсяване и проверка, за да сме сигурни, че както изпълнихме депото, както в момента изпълняваме инсталацията на Хан Богров, така също ще изпълним и инсталацията тук по възможно най-добрия начин", добави столичният кмет.

#Йорданка Фандъкова #Столична община #ОП "Околна среда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници