Марин помилвал 209 престъпници с тежки присъди

Марин помилвал 209 престъпници с тежки присъди
Награждаването от страна на президента Георги Първанов на Ангел Марин с орден "Стара планина". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

209 осъдени с тежки присъди са били помилвани по време на мандата в президентството на Георги Първанов и Ангел Марин.

Това показват данни от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, цитирани от БГНЕС в петък.

Между помилваните лица има трима с по 30 години затвор. Между 5 и 9 човека са с над 25 години затвор. 37 от помилваните са били с присъди от 20 години. 192-ма са били с присъди от 11 до 19 години. А над 180 са били с присъди до десет години. Само 10 лица са с леки наказания от по няколко месеца.

Според БГНЕС най-фрапиращо е, че 209 от помилваните са били осъдени за тежки престъпления против личността - убийства, отвличания, телесни повреди, склоняване към проституция, трафик на хора.

Имената на помилваните обаче и до днес остават тайна за обществото. От президентството отказват да оповестят самоличността на помилваните.

Единствената публична информация в сайта на президентството, в раздел "Вицепрезидент", е само суха статистика, от която не става ясно на гражданите, кой, кога и по каква причина е получил свобода, след като е бил осъден за извършени тежки престъпления.

По време на мандата на Георги Първанов и Ангел Марин са помилвани 431 лица. От тях 333-ма са частично помилвани, а 98 напълно. БГНЕС припомня, че Ангел Марин е лицето, което помилва ромския бос Цветелин Кънчев и това стана преди президентските избори.

Президентът Георги Първано награди заместника си Ангел Марин с орден "Стара планина" - първа степен с мечове буквално седмица преди напускането си на "Дондуков 1". В петък се разрази истински скандал, след като премиерът Борисов изрази своето учудване от награждаването на вицепрезидент по време на редовното заседание на Министерски съвет в сряда.

Марин върна медала на Борисов в петък заедно с документите за одобрението, дадено от кабинета за декорирането му, като нарече премиера „позор за България".

#Ангел Марин #вицепрезидент #Георги Първанов #орден Стара Планина #Президент на България #медал #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"