Марин върна медала от Първанов на Бойко

Марин върна медала от Първанов на Бойко
Награждаването от страна на президента Георги Първанов на Ангел Марин с орден "Стара планина" предизвика гнева на правителството и лично на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Ангел Марин изпраща на премиера Бойко Борисов ордена "Стара планина" и указа, който Борисов е подписал два пъти.

Това обяви вицепрезидентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

"Бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми", допълва Марин.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, каза в парламента, че според него Марин не е трябвало за получи отличието, защото е помилвал много престъпници.

"Хората се радват на ордени, кучето - на месо. Това съм казал, нещо пак ли съм сгрешил", коментира Бойко Борисов в петък.

"Стара планина" трябва да се пази като връх на ордените. Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден "Стара планина", не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден "Стара планина". Какви са заслугите? Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент.", казва премиерът по време на последното заседание на кабинета на 11 януари.

"С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той и е преподписал указа за награждаването ми", посочва вицепрезидентът по повод "словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена".

"За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той - на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент", обявява Марин. Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той.

"Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България", казва още вицепрезидентът.

Марин получи орден „Стара Планина" - първа степен от президента на 10 януари. То се връчва "за изключително големите му заслуги към Република България".

Мотивите за решението за ордена на вицепрезидента, с които той бе одобрен от правителството, са, че "като офицер Марин е имал значителен принос за изграждането и развитието на Сухопътните войски в Българската армия, а като вицепрезидент - и за работата с българите, живеещи извън пределите на страната".

Отличието беше и по повод годишнината на Марин - на 8 януари той навърши 70 години.

#Ангел Марин #вицепрезидент #Георги Първанов #орден Стара Планина #Президент на България #медал #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"