Съдът връща огромен архив за българското освободително движение в Македония

Съдът връща огромен архив за българското освободително движение в Македония
Директорът на Македонския държавен архив предлагал за събраните документи 2 млн. долара, обяви проф. Божидар Димитров.
A A+ A++ A

Съдът е постановил да бъде върнат огромен архив от документи и снимки, конфискуван при акция на ГДБОП и ДАНС, свързан с националноосвободителните борби и дейци на българското освободително движение в Македония.

Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пред "Фокус".

Проф. Димитров допуска, че архивът е събран, за да бъде продаден на съседна държава.

„През 2010 година беше арестуван един гражданин, софиянец, по произход от Гоцеделчевско, а архивът му - прибран, и с решение на Софийски градски съд - конфискуван в полза на държавата", обясни проф. Димитров.

„Неизвестно как, той е събрал, вероятно чрез откупуване, огромен архив с хиляди страници оригинални документи на почти всички известни и по-малко известни дейци на Българското национално освободително движение в Македония. Също и стотици снимки, повечето от които са оригинални и непознати за българската историография", разказа директорът на Националния исторически музей.

„С най-голямо изумление, разбрах, на 30 май, тъй като получих решение за изпълнение на постановление на Софийския апелативен съд, че се нарежда, че няма състав на престъпление в действията на този човек и трябва незабавно да му върна всичко. Веднага искам да кажа, че той беше арестуван навремето при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП имено, защото този път със сигурност бяха установили, че при него е идвал с цел да го откупи за Скопие директорът на Македонския държавен архив, предлагайки 2 милиона долара", каза още проф. Димитров.

По думите му институциите в България трябва да действат в синхрон, да се обяснява каква точно е стойността на тези неща, че изнесеното понякога е по-ценно от злато, сребро или икона.

„Не може българска институция, в случая две - ДАНС и ГДБОП, да предприемат такива крути действия, а в същото време - друга институция да казва: „Това не е важно", след като и Националният исторически музей чрез своите експерти казва, че това е нещо много важно за българската история", смята директорът на Националния исторически музей.

И не е грехота, а е престъпление - да изтече до една друга държава", каза още Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Македония #ДАНС #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници