Орешарски: Ще назнача вицепремиер с икономически профил

Орешарски: Ще назнача вицепремиер с икономически профил
На посещение в Брюксел Орешарски е уверил Барозу, че правителството работи за стабилизация на страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Вицепремиерът, който предстои да бъде назначен, ще бъде с икономически профил и ще координира работата на министерствата, които имат и икономически функции“, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с българските журналисти в Брюксел, цитиран от БГНЕС.

„Този вицепремиер няма да има пряка отговорност, за което и да е от министерствата, за да има по-голяма свобода на действие. Пряко в негово подчинение ще е Българската агенция за инвестиции и Българската банка за развитие, те имат хоризонтален профил. Той ще трябва и да даде тласък на електронното правителство с оглед на много по-добри бизнес условия и много по-добро административно обслужване на гражданите и ще отговаря за промотирането на страната ни като добра инвестиционна дестинация“, заяви още премиерът.

По отношение на приватизацията на НЕК той заяви, че според него това не е решение на настоящите проблеми.

„Предстои транспортният министър да направи план за действие по отношение на „Товарни превози“. Анализите за направените досега приватизации и концесии не потвърждават категоричните им преимущества, трябва внимателен анализ дали естествените монополи трябва да се приватизират“, смята Орешарски.

Той е помолил на срещата в петък председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за съдействие по отношение на усвояване на средствата от ЕС, особено при напрегнатия график през тази година. „Има необходимост рязко да се засили усвояването, трябва да усвоим двойно повече фондове спрямо предходни години и рисковете да не се справим са реални“, напомни Орешарски.

Във връзка със споразумението за партньорство, което страната ни трябва да подпише с Брюксел до края на годината, Орешарски обясни, че предстоят разговори със синдикатите, работодателите, неправителствените организации, ще се водят разговори и в парламента, за да се формулират приоритетите така, че да има по-ефективно изразходване на фондовете през следващия програмен период.

„Уверих Барозу, че правителството е решено да работи за стабилизация на ситуацията и се фокусира върху изпълнение на приоритетите, залегнали в програмните намерения. За нас продължава да бъде изключително важно реализацията на краткосрочните мерки, така както бяха представени в НС“, заяви още премиерът.

#Пламен Орешарски #Брюксел #ЕС #Жозе Мануел Барозу #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници