Три държави от ЕС спират включването на „Хизбула“ в черния списък

Три държави от ЕС спират включването на „Хизбула“ в черния списък
Опожареният след атентата в Бургас автобус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Включването на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации на Европейския съюз е под въпрос, защото три държави от общността имат резерви, предаде Ройтерс.

Великобритания настоява „Хизбула“ да бъде включена в този списък, защото стои зад бомбения атентат в България миналия юли, в който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. „Хизбула“ отрича каквото и да било участие в атентата.

Според дипломати повечето от 27-те държави членки, включително Франция и Германия, са за включването на „Хизбула“ в списъка. Австрия, Чехия и Италия са сред страните на ЕС, които са изразили резерви.

Тези страни поставиха въпроса дали има достатъчни доказателства, за да бъде свързано движението „Хизбула“ с атентата в България. Правителствета им настояха да видят доказателства и правни основания.

Ако радикалното движение влезе в черния списък на общността, това означава значителна промяна в политиката на ЕС, който от години устоява на натиска от Израел и САЩ.

В черния списък на ЕС са групи като палестинското ислямистко движение „Хамас“,  кюрдската групировка ПКК. Техните активи в Европа са замразени и те нямат достъп до средства там, което означава, че не могат да събират пари за дейностите си.

#Германия #Хизбула #САЩ #Израел #Хамас #ПКК #България #ЕС #Европейски съюз #Австрия #Чехия #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници