Едуард Сноудън тързи политическо убежище в Исландия

Едуард Сноудън тързи политическо убежище в Исландия
Представител на Сноудън е осъществил неофициален контакт с исландското правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Исландското правителство е имало „неформални контакти" с представител на американеца Едуард Сноудън, който беше в основата на разкритията за секретната програма на службите на САЩ за подслушване и следене в интернет.

„Негов представител, доколкото знам, е провел неформални разговори с чиновници от различни министерства, но формални разговори не са водени", заявява исланският премиер Зигмундур Давид Гунлаугсон на пресконференция в Стокхолм, цитиран от АФП и bTV.

На въпрос какви са шансовете Едуард Сноудън да получи политическо убежище, исландският министър-председател е подчертал, че американецът трябва да представи искането си лично.

„Той трябва да е в Исландия, за да поиска политическо убежище. Следователно, докато още не е в страната, няма защо да коментирам", допълва премиерът на Исландия.

Исландският вътрешен министър Хана Кристиансдотир обяви вчера, че представители на Едуард Сноудън са се свързали с правителството на страната и са обсъдили възможностите.

Според нея в случая с Едуард Сноудън, правителството няма да се чувства задължено да прилага задължително решението на парламента на страната от 2010 г. да обяви Исландия за страна-убежище за защитниците на свободата на словото.

#Исландия #САЩ #Едуард Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници