Обама към Меркел: Не се ровим в имейлите на гражданите

Обама към Меркел: Не се ровим в имейлите на гражданите
Обама и Меркел се обявиха за баланс между защитата на населението от терористичните заплахи и защитата на личния живот на хората. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама увери в Берлин, че тайните служби не се ровят в имейлите на европейски или американски граждани, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Не се намираме в положение, при което американската разузнавателна служба се рови в обикновените имейли на германски, американски, френски или каквито и да е други граждани", заяви Обама на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Американският държавен глава обаче оправда прихващането на телефонни данни и данни от интернет в момент, въпреки че програмата Prism на Националната служба за сигурност на САЩ, разкрита от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, предизвика полемика в Германия.

Обама заяви, че шпионирането на телефонните и електронните комуникации е спасило човешки животи и че най-малко 50 атаки са били предотвратени благодарение на него при това не само в САЩ, но и в други страни по света и особено в Германия.

Меркел от своя страна призна, че Германия е получила „важна информация“ благодарение на американските служби, и допълни, че обменът на информация между Вашингон и Берлин ще продължи.

„За всички нас интернет е тера инкогнита“, която предлага „нови възможности за враговете на нашата правова държава да поставят в опасност начина ни на живот“, заяви Меркел.

#Барак Обама #Ангела Меркел #подслушване #САЩ #Германия #Едуард Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници