Още за технологията на Ericsson в софийското метро

Още за технологията на Ericsson в софийското метро
A A+ A++ A

Преди дни писахме, че до края на годината очакваме софийското метро да получи мобилно покритие по цялата си дължина. Доставчик на технологията е Ericsson и компанията беше любезна да осигури допълнителна информация за спецификата на проекта, който по нейни думи е уникален за България. Както стана ясно той ще осигури 2G и 3G услуги за пренос на данни глас в цялото метро, а освен това по-късно системата ще може да бъде лесно надградена, за да се добави и поддръжка за стандарта LTE.

От Ericsson научихме, че ще се осигури съвместимост с технологиите GSM/GPRS/EDGE на 1800MHz и UMTS/HSDPA/HSPA+ на 2100 MHz, като клетките ще се ползват едновременно от трите български мобилни оператора. Иначе решението е базирано на комбинация от активна разпределена антенна система (distributed antenna system или DAS), оптични отдалечени компоненти за разпръскване на сигнала, т.нар. leaky feeders за покриване на тунелите (това са кабели по протежението на тунелите, които действат и като антени за приемане и предаване на сигнал) и пасивни DAS за покриване на станциите.

Според компанията разработката е изключително модерна и е последно поколение в решенията за осигуряване на мобилно покритие в закрити пространства. Базирана е на опита на Ericsson в подобни проекти в цял свят и особено в Щатите, където търсенето на подобни технологии е голямо и расте непрекъснато. От компанията не уточняват стойността на проекта и засега не са потвърдили предварителната информация, че ще е завършен и пуснат в експлоатация преди края на годината, но по всичко личи, че не сме далеч от времето, когато ще ползваме свободно телефоните и таблетите си и под земята.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници