Уорлик: Проблемът на съда е, че няма осъдени

Уорлик: Проблемът на съда е, че няма осъдени
„Основната разлика между американската и българската съдебна система е във факта, че американците вярват на своя съд“, каза Уорлик. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Проблемът на българската съдебна система е, че няма осъдени, така хората губят вяра в системата, смята американският посланик в България Джеймс Уорлик.

„Основната разлика между американската и българската съдебна система е във факта, че американците вярват на своя съд“, каза Уорлик пред БНР.

Дипломатът изрази оптимизъм, че системата все пак ще заработи. Според него основният проблем за българската съдебна система идва от факта, че няма осъдени.

„Когато хората виждат, че арестуваните получават присъди в изключително редки случаи, това води до разочарование. Цялата система трябва да работи. Съдиите трябва да са квалифицирани, да са честни“, обясни посланикът на САЩ.

„Но и прокурорите трябва да са отговорни, трябва да внасят случаите в съда по възможно най-добрия начин. Полицията трябва да събира доказателства, които да издържат в съда. Не е лесно този проблем да се реши, но се надявам, че след време цялата система ще заработи“, подчерта той.

По повод изграждането на нова атомна централа в България Джеймс Уорлик каза:

„Когато става дума за изграждане на нова ядрена мощност, трябва да се имат предвид няколко неща. Първото е дали има смисъл от икономическа гледна точка. Това е огромна инвестиция, независимо дали става въпрос за „Белене“ или „Козлодуй“. Става дума за милиарди долари. Струва ли си такава инвестиция? Второ – дали новата мощност дава енергийна сигурност за България и региона. Третият въпрос, който е изключително важен, е дали тя е безопасна, особено след бедствието във „Фукушима“.

Според дипломата, тези три въпроса трябва да си зададат самите българи, а не американците, корейците, японците или руснаците.

#Джеймс Уорлик #посланик #САЩ #съдебна система #съд #осъдени #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"