Американците пиeли най-много вино в целия свят

Американците пиeли най-много вино в целия свят
САЩ са първи по консумация на вино в света през 2011 г. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

САЩ са първи по консумация на вино в света през 2011 г., а Китай задмина Великобритания и вече е на пето място, показва скорошно проучване.

Американските потребители са изпили 3,7 милиарда бутилки вино, а жителите на Китай, включително Хонконг, са пресушили 1,9 милиарда бутилки, сочат данните на „Винекспо“ и компанията IWSR, специализирана в изследване на потреблението на вино и спиртни напитки, предаде БГНЕС.

На второ, трето и четвърто място са Италия, Франция и Германия, но те са застигани от страните от Новия свят и Далечния изток, сочи изследването на 114 пазара и 28 страни производителки.

IWSR прогнозира, че потреблението на вино в САЩ ще нарасне с 10% до 2015 г. За същия период компанията предвижда растеж от 54,3% на пазара в Китай и в Хонконг.

И на двата пазара потреблението на глава от населението също нараства. До 2015 г. американските потребители се очаква да пият 13 литра на човек за една година, а в Китай ще се пият средно по 1,9-2,0 литра на човек.

В момента 62 на сто от потреблението на вино е съсредоточено в Европа, но тази цифра се очаква да намалее, тъй като IWSR прогнозира скромен растеж от 0,4% до 2015 г.

На ключовите европейски пазари – Франция, Италия и Великобритания, потреблението на глава от населението се очаква да намалее съответно с 4,4%, 2,7% и 4,3%. Изключение в Европа е Германия с прогнозиран растеж от 2,1%.

Потреблението на вино в световен план се очаква да нарасне с 6,2% между 2010 г. и 2015 г. и да достигне 34,1 милиарда бутилки, с два милиарда бутилки повече спрямо сегашното ниво.

#САЩ #вино #потребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници