Българските роми шокират Германия

Българските роми шокират Германия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От ARD TV, превод: БГНЕС (със съкращения)

Мизерия, смрад, проституция, престъпност и... отново мизерия - това е дяволският кръг, в който се въртят българските роми в Дортмунд. Измеренията на проблема с пришълците са потресаващи за германците.

Пупи е от квартал Столипиново в Пловдив. От известно време насам младата ромка живее в Дортмунд. Прехраната си изкарва като проститутка.

Така тя издържа и семейството си. Един ден обаче Пупи бива изхвърлена през прозореца от своя сводник. Причината: уличната проституция в града бива забранена.

Жената оцелява, тежките наранявания обаче не й позволяват вече да „заработва“, а с това и да носи пари на мизерстващото си семейство. За този случай разказва документалният филм на телевизия АРД „Пътят на странстващите уличници“.

Създателите на филма Еделтраут Ремел и Есат Могул поставят редица проблеми, свързани с ромите в Дортмунд.

Отговорите остават открити. 30-минутният филм започва и завършва със съдбата на Пупи. Първата сцена показва кръв по паважа и превъзбудени свидетели на ужасяващата случка, които разказват на снимачния екип какво са видели.

Изхвърлената от прозореца Пупи изпада в кома, изпратена е в интензивното, възстановява се. Иска ли да се върне в България? В никакъв случай, това би било най-лошото, гласи отговорът.

Те се продават на безценица

Дошли от гета като Столипиново, във въпросния квартал на Дортмунд са се заселили немалко български роми. Между тях има много жени, които не могат да четат и пишат, те припечелват хляба си с проституция.

Продължават да работят и след забраната на уличната проституция, която бе въведена през месец май тази година, само че сега тайно.

А това, както показва случаят с Пупи, може да бъде опасно – включително за живота. Както са предупреждавали и медиите в Дортмунд след забраната.

Увеличаването на престъпността във въпросния квартал в северната част на града се дължи до голяма степен на българските роми – именно защото и след забраната те не са напуснали квартала, останали са тук, тъй като нямат какво да губят. Жените предлагат „услуги“ срещу 10 и дори срещу 5 евро.

Документалният филм се спира и на условията на живот в населения от ромите квартал в Дортмунд. Мръсни обиталища, боклуци, смрад.

Майката на Пупи е съсипана след опита за убийство на дъщеря й. „Тънем в мизерия“, казва тя и допълва, че живее на улицата, рови в кофите за боклук за храна и дрехи. Две от седемте й деца са при приемни семейства, за което е съдействала градската Служба по проблемите на младежта.

Мизерия – където и да отидат

Филмът документира и сцени от Столипиново. Бащата на Пупи е останал там, парите не стигнали да замине с останалата част от семейството за Дортмунд.

Обитателите на пловдивското гето са в по-голямата си част неграмотни; отпусканата социална помощ е общо 35 евро плюс 9 евро за децата.

Неотдавна тук е имало пожари, дело на десни радикали, се казва в документалната лента. В единия край на гетото е т.нар. „дортмундски блок“ – тук живеят онези, чиито семейства са отишли в Германия и пращат от там пари, припечелени – както може да се предположи – най-често с проституция.

В крайна сметка бащата на Пупи също се добира до Дортмунд – първо, защото вече не може да плаща наема в Столипиново, и второ, защото е чул за нещастието с дъщеря му. Сега той проси, за да изхранва семейството, спи по улиците.

Той е видял осакатената си дъщеря, изписана от болницата след два месеца и половина престой и няколко операции.

Единствената надежда на семейството е да получи чрез съдебно решение обезщетение от сводника, виновен за трагедията.

Дяволски кръг, от който няма излизане. Мизерия, проституция, престъпност и... отново мизерия. Ромите нямат лоби – нито в Германия, нито в Столипиново.

#роми #Дортмунд #Германия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"