Т. Дончева: Трябва да се премахнат куклите и кукловодите на прехода

Т. Дончева: Трябва да се премахнат куклите и кукловодите на прехода
Татяна Дончева зове към премахване на кукловодите на прехода. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

„Аз съм за протестите, защото виждам, че това, което съм говорила от години, или намираше слаба чуваемост, или поне недостатъчно ускоряваща се. Хората вече разбират, че без да премахнем куклите и кукловодите на прехода, ние не можем да решим и въпроса за държавата“.

Това заяви във вторник сутринта в сутрешния блок на бТВ бившата депутатка от левицата Татяна Дончева.

„Кукловодите са известни в тясната си част, може би не толкова известни в широката. Те дават възможност, защото имат пряко влияние върху избирането на ръководствата на ключовите политически партии, да диктуват след това партийни ръководства, изпълнителни бюра, част от национални съвети, депутатски листи, министри и министър-председатели“, допълни още тя.

Според нея само ако настъпят персонални промени, столетницата може да си „умие лицето“. Дончева заяви още, че няма лошо Георги Първанов да се върне в ръководството, може и да не е като лидер. Допълни и че Румен Петков също има сантимент към партията и не бива да се пренебрегва.

По думите й това е и шансът да се състави втори кабинет в рамките на този парламент, но той не може да бъде с мандат на „Атака“ и ДПС, а на масата на преговорите трябва да застанат други лица. „БПС е губила власт по унизителен начин, но никога с мръсно лице“, каза тя и даде за пример управлението на Жан Виденов, което поне нямало зависимости с бизнеса.

Юристът отдели време и за коментар на Пламен Орешарски, определяйки като негов проблем характера му, защото досега реагирал като „пластелин в ръцете на ДПС, Станишев, разни Моники“. „Репутацията на Пламен отиде на кино за голямо съжаление“, допълни тя и изтъкна, че ако няма изпълнители, правителството ще падне като чувал с картофи.

Тя коментира и поведението на Волен Сидеров, когото сравни със Сергей Станишев като „все същата бира, но по-нагла и по-неуправляема“. По думите й той е имал възможността да даде своята подкрепа на програмен експертен кабинет и след като не го е получил, да действа по същия начин, по който го прави в момента.

#Татяна Дончева #Пламен Орешарски #Атака #БСП #ДПС #Волен Сидеров #Георги Първанов #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »