Бриго Аспарухов: Протестите ще продължат с голяма сила

Бриго Аспарухов: Протестите ще продължат с голяма сила
Аспарухов призова, всички експерти да разсъждават в посока полза на държавата за дейността на службите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изборът на Пеевски ме завари в колата, бях силно изненадан, когато чух. След това настъпи разочарование, но си казах, че това е непрофесионално и да помисля защо се стига дотук. Опитах се трезво да мисля, заяви ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на разузнаването, пред БНР.

"Орешарски, Станишев и Местан са утвърдени политици. Помислих си, че те може би са се събрали, мислили са кого да сложат на тази важна агенция. Питали са много специалисти, събрали са много мнения и консенсусно са решили, че най-подходящият е Пеевски. Това ме успокои, защото си помислих, че политическата и всякаква друга отговорност носят те за този избор. Очаквах негативна реакция, но не такава каквато на практика се получи, хората веднага излязоха на улицата, разбраха, че имат сила да променят нещата", коментира той.

За Бриго Аспарухов е учудващо, че Станишев се опита да прехвърли цялата отговорност за този избор на Орешарски.

Според него, протестите ще продължат с много голяма сила.

Той призова, всички експерти да разсъждават в посока полза на държавата за дейността на службите.

"МВР трябва да се превърне в Министерство на обществения ред и сигурност, тоест да пази спокойствието на българския гражданин 24 часа в денонощието. Ако Цветлин Йовчев постигне тази цел, тогава ще се справи със ситуацията", каза още Аспарухов.

Той обясни, че за интеграцията на малцинствата в специалните служби – преди 1989 г. във всички спецслужби имаше хора турци, гръцки емигранти, които бяха чудесни анализатори и работници.

"Ако искаме да се борим с престъпността трябва да включим циганите в МВР и то активно по места във всички структури", каза Аспарухов.

Той припомни, че се води спор, че ДАНС е контраразузнавателна служба.

"Но тя има още 10 задачи, те са аналитично- прогностични. И ГДБОП, и ДАНС са аналитични служби. Те разработват определен въпрос, група, стигат до извод, решават, че тази дейност трябва да бъде пресечена. Тук връзката от доказването до реализацията се разтяга и в някои случаи дори се къса. Не приемам тезата, че те трябва да се конкурират и затова не трябва да се обединяват, защото службите единствено трябва да си сътрудничат в интерес на националната сигурност. Никаква конкуренция не може да има тук, това е сталински метод, когато всички служби са работили една срещу друга", категоричен е Аспарухов.

#Бриго Аспарухов #Аспарухов #ДАНС #МВР #Орешарски #Станишев #Местан #Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници