Едуард Сноудън разполага с още хиляди секретни документи

Едуард Сноудън разполага с още хиляди секретни документи
Сноудън е използвал най-обикновена USB флаш памет, за да копира документите и да ги изнесе. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Едуард Сноудън, който разкри програмата за събиране на лични данни PRISM на американската Агенция за национална сигурност, разполага с още хиляди секретни документи, твърдят разследващите пред в. „Лос Анжелис таймс", цитиран от „Дневник".

Специалистите вече са разбрали колко файлове са били изтеглени и от кой сървър.

Сноудън е използвал най-обикновена USB флаш памет, за да копира документите и да ги изнесе. Използването на такъв вид памет е забранено в Агенцията за национална сигурност.

"Винаги има изключения. Има хора, на които се налага да работят с подобни памети и имат специални разрешения. Но когато ги използваш, хората винаги те гледат подозрително", коментира един от разледващите.

Изглежда Сноудън е бил сред тези хора, тъй като неговата длъжност е била системен администратор. Така той е имал доста по-широк достъп до сървърите и компютърните мрежи на NSA спрямо повечето служители на агенцията.

Въпреки това разследващите признават, че все още не могат да изяснят как Сноудън си е осигурил достъп до документи с гриф "строго секретно". Те се съхраняват по специални процедури и не са достъпни дори и за системни администратори.

В момента срещу Сноудън, който е в Хонконг, се води криминално разследване.

Разкриването на строго секретните програми за наблюдение миналата седмица нанесе „сериозни вреди“ на САЩ, обяви шефът на ФБР Робърт Мюлер.

Той е обявил пред Конгреса, че Сноудън трябва да бъде заловен и съден.

#Едуард Сноудън #Агенция за национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници