Еврокомисар Георгиева предупреждава за критична ситуация в либийския град Сирт

Еврокомисар Георгиева предупреждава за критична ситуация в либийския град Сирт
Хумантарната ситуация в Сирт се влошава заради гражданската война в Либия, алармира еврокомисар Кристалина Георгиева. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева призова за осигуряване на защита на гражданите на либийския град Сирт, където се води ожесточен конфликт между бунтовниците и силите на режима на Муамар Кадафи.

Георгиева настоява за спазване на международното хуманитарно право и за разрешаване на блокираните от конфликта в Сирт да напуснат либийския град в безопасност, се посочва в прессъобщение на ЕК.

Призивът на европейският комисар дойде, след като експерти от Генералната дирекция по хуманитарната помощ и гражданската защита към Европейската комисия в Либия потвърдиха, че положението в обсадения град е бедствено, уточниха от пресслужбата на институцията.

''Нашите експерти предупредиха, че цивилните са в сериозна опасност като следствие от борбата за контрол на Сирт'', посочва Георгиева. По думите й положението е критично, и въпреки постоянното излизане на граждани от града, хиляди души не успяват да го напуснат.

''Настоятелно призовавам да не се използват цивилните като човешки щитове, а да се оставят да напуснат града в безопасност. Отново призовавам за спазване на международното хуманитарно право", категоричен е комисарят по хуманитарната помощ.

Хуманитарната общност е изпратила лекарства и стоки от първа необходимост в близост до конфликтната зона, за да предостави помощ, когато бъде осигурен достъп.

Представители на Международния комитет на Червения кръст влязоха в Сирт, за да доставят спешно необходимите стоки. Те са станали свидетели на драматична ситуация в града и констатирали остър недостиг на храна, вода, лекарства и гориво, се посочва още в съобщението.

От Комисията допълват, че институцията е заделила 3 млн. евро, които ще бъдат предоставени на пострадалите от конфликта, когато бъде осигурен съответния достъп.

#Либия #Сирт #Муамар Кадафи #гражданска война #Червеният кръст #Кристалина Георгиева #еврокомисар #ЕК #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници