Ердоган обеща да спре преустройството на парка Гези до решението на съда

Ердоган обеща да спре преустройството на парка Гези до решението на съда
Започналите на 31 май протести в Истанбул вече взеха пет жертви, а стотици са ранени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган проведе среща с представители на протестиращи, часове след като отправи "последно предупреждение" към демонстрантите, съобщи Би Би Си.

Тайфун Караман от протестната група определи резултата от срещата като "положителен".

Срещата в столицата Анкара е първият директен контакт между Ердоган и организаторите на протеста.

Според протестиращите премиерът Ердоган е обещал да спре плановете за преустройството на парк Гези в Истанбул, докато съдът не се произнесе по проекта, предаде Ройтерс.

Протестиращите възприеха обещанието на Ердоган за положителен знак след две седмици на антиправителствените протести, започнали заради плановете за преустройство на парк Гези.

"Премиерът каза, че ако от резултатите от обществения вот следва този район да се съхрани като парк, те ще се съобразят", посочи Караман.

"Неговите коментари, че проектът няма да бъде изпълнен преди съдът да се произнесе е положителният резултат от преговорите от тази нощ", подчерта той.

Малко по-късно стана ясно, че в действителност турското правителство ще се подчини на решение на съда за преустановеното разрушаване на парк Гези, съобщи говорителят на управляващата Партия за справедливост и развитие Хюсеин Челик след среща между Ердоган и делегация от 16 представители на протестиращите в Анкара, която продължи до ранните часове на петък.

Говорейки за съдебно решение от преди две седмици относно спирането на проекта за строителство на казарми, копия на тези от османско време на мястото на парк Гези, Челик каза, че в случай че обжалването на решението не бъде одобрено, районът ще бъде запазен като парк. В случай че вместо това проектът получи зелена светлина, правителството ще организира референдум относно съдбата на Гези.

Прокуратурата поиска постоянен арест за 18 души, задържани във връзка с участие в протестите в парка „Гези" на площад "Таксим" в Истанбул. По този начин от групата от общо 56 души, задържани от полицията в Истанбул до 12 юни, пред съда ще бъдат изправени въпросните 18 души, посочва Си Ен Ен Тюрк.

Започналите на 31 май протести в парк Гези, които се разпространиха на площад Таксим на следващия ден, вече взеха пет жертви, а стотици са ранени.

#Анкара #Истанбул #Таксим #Гези #Реджеп Ердоган #Турция Таксим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници