Избраха Цветан Гунев за подуправител на БНБ

Избраха Цветан Гунев за подуправител на БНБ
Цветан Гунев бе избран за подуправител на БНБ със 175 гласа „за“, 2 гласа - „въздържал се“, и 2 гласа „против“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите избраха предложения от управителя на Българската народна банка Иван Искров Цветан Гунев за подуправител с мандат от 6 години със 175 гласа „за“, 2 гласа - „въздържал се“, и 2 гласа „против“, съобщи БГНЕС.

Гунев положи клетва пред народните представители.

Народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов посочи по време на дебата по кандидатурата на Гунев, че разбира широката подкрепа за нея, но е необходимо да се поставят някои условия в бъдещата му работа, за да могат банките да работят в полза на гражданите на България.

Владислав Горанов заяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на Цветан Гунев за подуправител на БНБ. Същото заявление направи и Лютви Местан от името на парламентарната група на ДПС.

„Такива кандидатури трябва да бъдат абстрахирани от политически страсти“, посочи Местан.

Депутатът Павел Шопов от „Атака“ отбеляза, че за съжаление, България е колониална страна, която се съобразява с чужди разпоредби, а БНБ е своеобразен оазис, където се пази едно статукво, но от нея нищо не зависи, защото търговските ни банки не са български.

„БНБ е свела функцията си до емисионна институция и до трезор, който дори не държи цялото ни злато в страната“, добави той.

Според Шопов БНБ няма голяма власт и чисто законово, защото не може да посегне в контрола си на чуждите търговски банки дори когато те правят нарушения, включително и в картела, който са създали помежду си.

„Днес целта на банките не е да се развива икономиката, а да извличат печалби, те са „свещените крави“ на българската държава и работят само за гарантирана печалба“, каза Шопов.

„Трябва най-после да се сложи намордник на банките и те да започнат да работят в полза на икономиката и на бизнеса в България, а не да са като касички, от които парите изтичат извън държавата“, смята Шопов.

„Цялата криза се дължи на загубата на доверие и този въпрос трябва да се реши, като се възстанови доверието между субектите на банковия пазар“, каза в изявлението си пред депутатите Цветан Гунев, преди да бъде гласувана кандидатурата му за поста.

„По въпроса за защитата на потребителите по Закона за БНБ банката има правата и задълженията да опазва банковата система в интерес на потребителите, припомни той. Така че философията на банковия надзор е, ако има проблем, той трябва да бъде адресиран до акционера, а не до вложителя“, подчерта Гунев.

#Цветан Гунев #БНБ #Иван Искров #Янаки Стоилов #Владислав Горанов #Лютви Местан #Павел Шопов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници