Intel най-сетне стъпва на пазара на смартфони

Intel най-сетне стъпва на пазара на смартфони
A A+ A++ A

След години усилена работа и забавяния от различно естество Intel най-сетне е готова да осъществи плановете си за стъпване на пазара на смартфони със свои процесори, базирани на архитектурата х86. На пресконференцията на компанията по време на CES 2012 беше представен новият смартфон Lenovo K800, който разчита на платформата Intel Medfield (мобилната версия на Atom). Устройството работи с модифицирана версия на Android 4.0 и разполага с впечатляващи характеристики, сред които 4.5" дисплей с резолюция 720p, процесор Intel Atom Z2460 с работна честота 1,6GHz (част от чипсета Intel XMM 6260), 8МР камера и пълен набор от безжични характеристики, сред които Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0, GPS приемник и HSPA+ 21Mbps.

В допълнение, смартфонът е снабден и със съвместимост с технологията WiDi, което му позволява да осъществи безжична връзка с телевизор. Телефонът ще се появи на китайския пазар през първата половина на тази година и ще се продава в мрежата на оператора China Unicom. Lenovo демонстрира и 10" таблет IdeaPad K2110, който също работи с процесор Medfield и използва Android 4.0.

Lenovo не е единственият партньор на Intel. Шефът на Motorola Санджей Шах обяви, че компанията е сключила дългогодишно споразумение с Intel, по силата на което ще разработва устройства с чиповете на Intel. Нещо повече: първите телефони на Motorola с процесори Atom ще излязат през втората половина на годината.

Intel твърди, че едноядреният и двунишков процесор Medfield осигурява по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия в сравнение с неконкретизиран ARM чип в телефон с Android. Освен това според компанията Android 4.0 е оптимизиран за работа с нейните процесори, а компанията е работила с външни автори на приложения, които да оптимизират своите проекти.

В допълнение, разбираме, че приложенията за Android, които са написани с помощта на Android NDK (осигурява нативен код), също работят с x86 телефоните с Android. Подробности не са известни, но изглежда, Intel е добавила някакъв вид емулатор, който ще позволи на нативните ARM заглавия да работят добре. Според компанията при пазарната премиера на телефона около 90% от нативните приложения ще работят коректно с устройствата с Medfield.

Още снимки на смартфона има в Тhe Verge:
http://www.theverge.com/2012/1/10/2698285/lenovo-intel-medfield-phone-first-hands-on

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници