"Росатом" не свързва преговорите по АЕЦ "Белене" със събедния иск

"Росатом" не свързва преговорите по АЕЦ "Белене" със събедния иск
Сергей Новиков Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите по проекта за АЕЦ "Белене" могат да бъдат възобновени, въпреки съдебния иск на "Атомстройекспорт" към българската НЕК, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС в петък говорителят на "Росатом" Сергей Новиков, предаде БГНЕС.

Преговорният процес по "Белене" не е свързан със съдебните спорове между "Атомстройекспорт" /АСЕ/ и българската НЕК, уточни той.

"Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен. Юристите, наети от АСЕ и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд", заяви представителят на държавната корпорация.

"Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива. Арбитражният процес има свой график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване по проекта АЕЦ "Белене", подчерта Новиков.

"Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014. В този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако АСЕ и НЕК" се споразумеят, добави говорителят на "Росатом".

В петък „Атомстройекспорт” внесе материалите по иска срещу НЕК за проекта АЕЦ „Белене” в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. Това е станало в съответствие с актуализирания график на арбитража, се посочва в разпространено съобщение.

Националната електрическа компания ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

В изявлението на компанията се казва, че я ще продължи да защитава своите интереси във връзка с „незаконното прекратяване на проекта” за изграждане на АЕЦ „Белене” в рамките на постановения от арбитража график на делото. 

Финалните изслушвания по делото са насрочени за юли 2014 г.

 

#АЕЦ "Белене" #"Росатом" #Сергей Новиков #АСЕ #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници