Стойнев: Ще подкрепим всеки проект с Русия от взаимен интерес

Стойнев: Ще подкрепим всеки проект с Русия от взаимен интерес
Снимка: Министерство на икономиката и енергетиката
A A+ A++ A

"Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский, съобщиха от МИЕ.

Той увери своя гост, че правителството ще подкрепя дългосрочните взаимноизгодни отношения с Руската федерация на базата на двустранния диалог, откритостта и взаимния интерес. Двамата министри обсъдиха развитието на проекта "Южен поток". Българската и руската страна се съгласиха, че трябва да бъде спазван предварително утвърденият график.

Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности. Руският гост подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили "Южен поток" за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му.

"Южен поток" е проект от изключително важно икономическо, регионално и енергийно значение", каза Драгомир Стойнев и подчерта необходимостта нашата страна да се съобрази както с българското, така и с европейското законодателство при изграждането му. В противен случай България е заплашена от санкции от ЕК.

"Решението за регулаторната рамка трябва да е общо за всички участници в проекта като се спазват задълженията от международните договори на страните", заяви Анатолий Яновский. По неговите думи както България, така и Европейският съюз имат интерес от реализацията на "Южен поток", защото той не само диверсифицира газовите доставки за Европа, но има и съществен принос за икономиките на България и ЕС. Прогнозите сочат, че използването на природен газ в ЕС ще се увеличава, тъй като това е екологично най-чистото гориво.

По време на разговора руската страна получи уверенията на българската страна, че следим с изключително внимание и загриженост разговорите между Русия и ЕС по регулаторната рамка на проекта. "Бих искал да потвърдя намерението на нашето правителство за реализация на "Южен поток" и ние ще подкрепяме пред ЕК този проект", каза Драгомир Стойнев.

В рамките на срещата бе обсъдена и темата АЕЦ "Белене". Според министър Стойнев, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта. Драгомир Стойнев получи уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по АЕЦ "Белене" с българските партньори. Министър Стойнев подчерта, че всеки съвместен енергиен проект трябва да бъде разглеждан поотделно и да не се допуска мнението по един от тях да влияе върху друг.

#Стойнев #министерство на икономиката и енергетиката #Русия #среща #проекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници