Вълнения в Иран преди президентските избори

Вълнения в Иран преди президентските избори
A A+ A++ A

В навечерието на президентските избори в Иран, които ще се проведат на 14 юни, в страната отново тръгна вълна от протести. Властите този път проспаха как в интернет попаднаха кадри от митингите, на които иранците изказват своето недоволство от духовните ръководители на страната, пише израелското издание Mignews.com.

След погребението на известния дисидент богослов аятолах Джелал ад Дин Тахар в страната, за пръв път от доста години, се проведоха масови протестни акции. На видео в YouTube се вижда как десетки хиляди демонстранти викат „Смърт на диктатора!“. Много от тях после са били арестувани.

Вълненията избухнаха десет дни преди президентските избори, от които властите отстраниха двамата главни опозиционни политици. Така на вота ще участват петима кандидати на аятоласите и трима слабо известни реформатори.

Фактически Иран се управлява не от президента, а от Съвета на стражите на ислямската революция, с върховен лидер аятолах Али Хаменей. Това предизвиква недоволство сред обществото, което иска да се отърве от ислямизацията на държавния апарат. Хаменей смята, че следващият президент трябва да продължи безкомпромисната политика спрямо Запада.

Впрочем мнозинството от обикновените иранци говорят, че дори в предизборната обстановка те се опитват да търсят начини как да заработят достатъчно средства за покупка на продукти, плащане на сметки и неголеми спестявания. Те се интересуват дали новият президент ще съумее да преодолее международното икономическо ембарго, което не позволява на икономиката да се развива.

Предишните президентски избори в Иран се проведоха през 2009 г. Тогава масовите протести завършиха с кръвопролитие, след като властите хвърлиха редовни и паравоенни спецчасти срещу демонстрантите. Протестите бяха срещу фалшификациите, с които Махмуд Ахмадинеджад бе избран за втори мандат.

Днес ръководството на страната иска да види избран президент, който би поддържал твърд курс. Но за да избегнат повторение на събитията от 2009 г., политиците ще трябва да убедят иранците, че новият президент ще подобри икономическото им положение, иначе хората отново ще излязат по улиците, отбелязва Mignews.com.

#Иран #президентски избори #протести #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници