СДС ще спасява България от монополистите

СДС ще спасява България от монополистите
СДС ще предложи изменения в Закона за защита на конкуренцията, които „да пазят интересите на потребителите, а не интересите на монополите“, заяви Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС ще предложи изменения в Закона за защита на конкуренцията, които „да пазят интересите на потребителите, а не интересите на монополите“, заяви Иван Костов.

„Основен приоритет за „Синята коалиция“ през следващата сесия ще бъде грижата за спасяване на българската икономика предимно чрез отстраняване на причините, поради които българските фирми и българското предприемачество изпадат във все по-тежко състояние“, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на „Синята коалиция“ Иван Костов, цитиран от агенция „Фокус“.

Костов обясни, че по-малко от половината регистрирани български фирми са се пререгистрирали.

„Това, в съчетание с обстоятелството, че от регистрираните почти половината са с нулева заетост, показва изключително тежкия проблем, в който се намира българското предприемачество“, каза той.

„Това е един от най-лошите феномени на българския постсоциализъм – лошото отношение към тези предприемачески инициативи. Аз се обръщам към управляващите от ГЕРБ – да се прекрати политиката на защита на монополите“, заяви Костов.

„Ще предложим на Народното събрание, от името на „Синята коалиция“, поправки, такива изменения в Закона за защита на конкуренцията, които да задължат Комисията за защита на конкуренцията и другите контролни органи след това като Комисията за водно и енергийно регулиране и Комисията за регулиране на съобщенията, да пазят интересите на потребителите, а не интересите на монополите. Ще предложим твърда дефиниция за фирма, намираща се в господстващо положение, и за това какво е злоупотреба с господстващо положение“, обясни Иван Костов.

„Ще подкрепим въвеждането и утвърждаването на фискалните правила, недопускащи прекомерен бюджетен дефицит, гарантиращи, че в България дефицитът ще бъде в рамките на широка балансираност, без обаче да подкрепим хармонизацията на данъчното законодателство, без да подкрепим въвеждането на данък върху финансовите транзакции и без да се съгласим с участието на България в спасителни фондове за страните, които поради лоша финансова дисциплина са изпаднали в тежки дългови проблеми. Ние сме против строителството на АЕЦ „Белене“, каза още той.

Депутатите отхвърлиха предложение от ПГ на „Атака“ изявленията от името на парламентарни групи, свързани с техните приоритети за 2012 г., да бъдат предавани по БНР и БНТ.

#СДС #Синята коалиция #Иван Костов #Костов #монополисти #монополи #потребители #икономика #изменения #промени #Закон за защита на конкуренцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"