Американското правителство получава лични данни от технологичните компании

Американското правителство получава лични данни от технологичните компании
A A+ A++ A

Шокираща информация в The Washington Post разкри, че американската Агенция за национална сигурност от години провежда строго секретна програма за събиране на лични данни за потребителите на водещите американски технологични компании. Тя е с кодовото име PRISM и според публикацията е създадена през 2007 г., а в нея се знае, че участват компании като Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple.

На практика с нея АНС и ФБР получават директен достъп до централните сървъри на въпросните компании, откъдето изтеглят аудио- и видеофайлове, снимки, електронна поща, документи и други данни, които позволяват анализ на движението и контактите на даден потребител във времето. След разкритията администрацията на Обама защити програмата, а според шефа на службата за национално разузнаване Джеймс Клапър тя е в основата на получените най-важни разузнавателни данни. Според него дейността й се контролира много строго и умишлено не следи нито един американски гражданин.

Междувременно след публикацията много от споменатите публикуваха опровержения. Apple например заяви, че досега не е чувала за PRISM и правителствените служби нямат достъп до сървърите й без съдебно разпореждане. Подобни изявления направиха още Facebook, Microsoft и Google. Програмата е строго секретна и за нея стана ясно едва след като източникът е решил да разкаже за нея на The Washington Post заради "ужасяващите" й възможности.

http://www.washingtonpost.com/investigations/us-intelligence-mining-data-from-nine-us-internet-companies-in-broad-secret-program/2013/06/06/3a0c0da8-cebf-11e2-8845-d970ccb04497_story.html

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници