Парламентът в Сараево под обсада

Парламентът в Сараево под обсада
Поради спорове между партиите това не се случи и действието на закона беше блокирано, а без издаването на документи на новородените техните родители не могат да получават помощи, здравни услуги за децата си и други. Снимка: news.yahoo.com
A A+ A++ A

 

Гневни граждани на Босна и Херцеговина държат под обсада сградата на парламента и правителството в столицата Сараево от вчера вечер, съобщава РИА Новости, цитира БГНЕС.

Недоволните искат спешно да бъде приет законът за ЕГН на новородените след 12 февруари 2013 г. деца.

Проблемът е, че на 12 февруари беше прекратено издаването на ЕГН за новородените поради отмяна на съответния закон от Конституционния съд.

Висшите магистрати предупредиха още през 2012 г. парламента, че трябва да бъдат направени изменения и допълнения към закона.

Поради спорове между партиите това не се случи и действието на закона беше блокирано, а без издаването на документи на новородените техните родители не могат да получават помощи, здравни услуги за децата си и други.

Според агенция ТАНЮГ в сградата се намират около 1500 души, сред които 250-300 участници във форума Европейски фонд за Югоизточна Европа, множество бизнесмени и четирима шефове на централни банки. Полицията засега се въздържа от намеса, но е блокирала подстъпите към сградата.

Властите отправиха многократни призиви към протестиращите да вдигнат обсадата, но те не откликват, тъй като се съмняват, че депутатите ще приемат допълнения по важния закон на идното си заседание, на което представителите на Република Сръбска нямало да присъстват.

Новият закон не може да бъде приет заради споровете между депутатите бошняци и сърби за административните единици на регистриране на новородените. Бошняците настояват в една такава единица да влизат Сараево, Източно Сараево и община Пале – както е било преди войната, с което сърбите не са съгласни.

#обсада #Сараево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници