Ердоган призова за край на протестите в Турция

Ердоган призова за край на протестите в Турция
Дипломацията на Съединените щати поиска турските управници да се въздържат от „излишни изказвания“, предаде Франс прес. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се завърна в Турция под възторжените поздрави на свои привърженици на летището в Истанбул, отбелязват Ройтерс и Франс прес, цитира БНР.

Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм“, заяви Ердоган пред десетки хиляди симпатизанти на своята Партия на справедливостта и развитието.

Той увери, че сигналите за употреба на прекомерна сила от полицията над демонстранти ще бъдат разследвани. Турският премиер благодари на привържениците си за проявеното от тях спокойствие и ги прикани да се приберат по домовете си.

Дипломацията на Съединените щати поиска турските управници да се въздържат от „излишни изказвания“, предаде Франс прес.

Това стана, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че в антиправителствените протести в страната са замесени терористи.

Без да назовава поименно турския премиер, говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки подчерта, че „огромното мнозинство от демонстрантите са обикновени граждани, които упражняват правото си на свобода на словото“.

Псаки припомни, че по-рано тази седмица държавният секретар Джон Кери е изразил безпокойство от протестите в Турция и от полицейската реакция към тях в разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу.

След този необичайно остър телефонен разговор Давутоглу заяви, че страната му не е второкласна демокрация, припомня Франс прес.

#Реджеп Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници