В САЩ следили телефоните на милиони граждани

В САЩ следили телефоните на милиони граждани
A A+ A++ A

Агенцията за национална сигурност на САЩ е следила телефонните разговори на милиони американци, съобщава британският вестник „Гардиън“. Агенцията е настояла да получава разпечатка от телефонните обаждания на всички, използващи услугите на един от най-големите мобилни оператори в страната - Verizon.

От мобилния оператор са предоставили разпечатката, защото Агенцията за национална сигурност е представила съдебна заповед, която позволява да се следят обажданията на всички потребители в страната и извън нея.

Експерти по право твърдят, че подобна заповед може да се издава само за конкретно лице, заподозряно в престъпление, както и по подозрения в тероризъм. Но да се следят милиони граждани е необяснимо за експертите.

В съдебната заповед пише, че Агенцията получава разрешение да проследи телефонните обаждания от 25 април до 19 юли, като ще получава информация за това с кого е разговарял всеки от потребителите на Verizon през този период, къде се е намирал, когато е провеждал разговора, и продължителността на телефонното обаждане.

Съдържанията на самите разговори и лична информация за потребителите не са включени в съдебната заповед.

От Агенцията за национална сигурност на САЩ отказаха да коментират случая, както и от мобилния оператор.

Такива случаи имаше при управлението на Джодж Буш-младши, но никой не е предполагал, че тази практика продължава при управлението на демократа Барак Обама.

#Агенцията за национална сигурност #САЩ #Барак Обама #Verizon

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници