МВФ призна за „значителни грешки“ в спасителния план за Гърция

МВФ призна за „значителни грешки“ в спасителния план за Гърция
Според доклада „фондът е държал да води проговори първо със страните от еврозоната... и след това с гръцките власти“, създавайки източник на несигурност, подхранван от колебанията на европейските страни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

МВФ призна, че в първия спасителен план за Гърция от 2010 г. е имало „значителни грешки“ заради прекалено оптимистични прогнози за растеж и разногласия с европейските му партньори в рамките на тройката кредитори, предаде БГНЕС.

„Имаше значителни грешки. Доверието в пазарите не беше възстановено... и икономиката се изправи пред по-сериозна рецесия от предвиденото“, съобщи МВФ в доклад, оценяващ резултатите от спасителния план на стойност 110 млрд. евро, отпуснат на Атина в замяна на план за драстични икономии.

Фондът считаше, че страната ще се върне към растеж още през 2012 г., макар че в действителност тя остана в рецесия и през 2013 г. за шеста поредна година, въпреки втория голям спасителен план, договорен през пролетта на 2012 г. на фона на нарастващи протести срещу строгите икономии.

Прогнозите за държавния дълг на фонда също са били надминати „в много големи размери“ и не са предвидили рязкото нарастване на задлъжнялостта на страната, която може да надхвърли 170% от БВП тази година, съобщи институтът.

МВФ, който признава, че е смекчил критериите си, преди да предостави помощта си на Гърция, счита, че самото функциониране на тройката кредитори, в която влизат още Европейската комисия и Европейската централна банка, е създало „проблеми за концепцията на гръцката програма“.

Според доклада „фондът е държал да води проговори първо със страните от еврозоната... и след това с гръцките власти“, създавайки източник на несигурност, подхранван от колебанията на европейските страни.

Фондът отбелязва още, че преструктурирането на частния дълг на страната, което беше извършено през март 2012 г., е трябвало да бъде осъществено още през 2010 г., но по онова време такова решение не било „политически осъществимо“ заради противопоставянето на европейските страни.

#МВФ #Гърция #спасителен план

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници