Поредна нощ на протести в Турция

Поредна нощ на протести в Турция
Протестиращите очакват завръщането на премиера Реджеп Ердоган от обиколка в чужбина, чиято оставка искат. Дотогава ситуацията в Турция се очаква да остане напрегната, коментират агенциите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

Докато обстановката в Истанбул се успокоява, в столицата Анкара сблъсъците не стихнаха е поредната нощ на насилие в Турция, съобщава бТВ.

До безредиците се стигна броени часове след като снощи представители на протестиращите се срещнаха с вицепремиера Бюлент Арънч, за да поискат уволнението на полицейските офицери, отговорни за употребата на прекомерна сила срещу демонстрантите.

В центъра на столицата Анкара органите на реда отново се опитаха да разпръснат около две хиляди протестиращи, повечето от тях младежи. Срещу тях бяха насочени водни оръдия и хвърлени гранати със сълзотворен газ.

Протестиращите очакват завръщането на премиера Реджеп Ердоган от обиколка в чужбина, чиято оставка искат. Дотогава ситуацията в Турция се очаква да остане напрегната, коментират агенциите.

Турският Нобелов лауреат Орхан Памук разкритикува „репресивния подход“ на правителството и заяви, че Ердоган е причина за безредиците и насилието.

В статия за турския в. „Хюриет“ Памук порица кабинета, че не се е консултирал с обществеността по плановете за застрояването на парк в Истанбул, което беше и поводът за протестите.

„Тази политика е нечувствителна и без съмнение разкрива част от все по-авторитарен и репресивен подход на правителството“, пише Памук.

САЩ също излязоха с позиция за протестите, като от Вашингтон заявиха, че не смятат демокрацията на Турция за второкласна.

Опасенията на страната са породени от бруталността на турската полиция при потушаването на вълната от протести.

По-рано турският външен министър Ахмет Давутоглу каза на американския си колега Джон Кери, че не е съгласен с коментарите на Вашингтон във връзка с извънредната сила, която турските органи на реда приложиха по време на антиправителствените демонстрации.

#Турция #протести #Ердоган #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници