Имат ли шанс другите производители на устройства с Android срещу Samsung?

Имат ли шанс другите производители на устройства с Android срещу Samsung?
A A+ A++ A

Това е въпросът, който изникна прeз последните седмици, когато финансовите си резултати обявиха някои от големите партньори на Google при Android. През миналата година платформата отбеляза впечатляващ ръст и до пазара достигнаха все повече продукти с нея, но основният дял се пада на големите производители като HTC, Samsung, Sony Ericsson и Motorola. И докато доскоро тези компании отчитаха добри финансови резултати, последните данни показват, че продажбите им се забавят, а компании като HTC и Motorola вече започват да губят позиции за сметка на Samsung.

Преди дни HTC обяви, че през последните три месеца на миналата година е отчела 25% спад в печалбата, което се случва на тайванците за пръв път през последните две години. Оказа се, че спадът е по-голям от предварително прогнозирания. През миналата година акциите на компанията загубиха голяма част от стойността си, въпреки че не липсваха интересни продукти с нейната марка.

Motorola Mobility също обяви, че не очаква кой знае колко впечатляващо представяне и че няма да успее да достигне предварителните си прогнози. Като причина за това посочи конкурентната обстановка на пазара за мобилни телефони и по-високите разходи за юридически услуги около различните патентни дела, в които е въвлечена. Това повдигна въпроса и дали Google не е действала прибързано, обявявайки намеренията си за покупката на Motorola Mobility, сделка, която все още очаква одобрение, за да приключи.

В същото време Samsung съобщи за рекордно тримесечие с ръст на печалбата от 22% и впечатляващата печалба от $4,5 милиарда, което ни подсказва, че компанията е успяла да отнеме от продажбите на другите партньори на Google в Аndroid и особено на HTC и Motorola Mobility. Подобна доминираща позиция на платформата може дори да има и негативен ефект, като накара останалите производители да се отдръпнат. От друга страна, това показва и защо Samsung е основната компания под прицела на патентните дела на Apple. Корейците имат на своя страна разнообразно портфолио, което обхваща модели във всички ценови категории; разполагат със своя операционна система, чийто пазарен дял постепенно расте и не на последно място - правят голяма част от компонентите, използвани в телефоните им.

Задава се бъдеще, в което ще става все по-трудно да си сред останалите производители на мобилни устройства с Android. А това едва ли влиза в плановете на Google.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници