Михаил Екимджиев: Цветанов се държи като престъпник

Михаил Екимджиев: Цветанов се държи като престъпник
A A+ A++ A

Адвокат Михаил Екимджиев е председател на Управителния съвет на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Като адвокат, работил дълго време с наказателно право, поведението на Цветанов е типично за престъпник. Всички престъпници отричат, даже тези, които са вкарани в затвора или рецидивистите винаги твърдят - „невинен съм“, „съдебна грешка“, „корумпирана съдебна система“.

От друга страна, като правозащитник, не мога да отрека правото на Цветанов на защита, което означава, че може да твърди какво си иска и за невинност. Така че за момента той упражнява своето процесуално право да отрича и всички трябва да се съобразим с конституционната презумпция за невиновност. Той се счита за невинен до доказване на противното.

Позицията му е защитна, на един пресметлив човек, който се опитва да запази публичния си имидж пред своите привърженици и пред обществеността. Елементарно и клиширано, но вероятно някои хора, които го харесват, може и да му вярват. За това допринася и непоследователната политика и действия на прокуратурата в лицето на г-н Цацаров, защото наистина той направи така с тази насочена само към Цветанов активност на прокуратурата, Цветанов да бъде възприет от някои хора като жертва.

Защото ако прокуратурата беше последователна, трябваше да има по-напреднало разследване срещу Бойко Борисов за случая с Мишо Бирата, най-малко и срещу Роман Василев за ареста на Николай Цонев, и злоупотребата със специалните разузнавателни средства.

А това, че цялото внимание на Цацаров с процесуални действия се насочва към Цветанов, създава впечатление за избирателност, за някаква лична вендета. На този фон не е чудно, че някои хора са склонни да възприемат Цветанов като жертва именно защото вероятно той използва тази ситуация.

Тя може да създаде впечатление за недостоверност и заради непоследователността на прокуратурата.

 

Коментарът е пред  БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници