Медведев: Русия не може да не реагира на разширяването на НАТО

Медведев: Русия не може да не реагира на разширяването на НАТО
Медведев подчречта, че военният потенциал на Алианса при едно неблагоприятно развитие на външнополитическата ситуация, може да се използва срещу Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия не гледа на придвижването на НАТО към границите й като положителен факт и е длъжна да реагира, заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на срещата върха на страните от Баренцово-Евроарктическия регион, която се провежда в норвежкия град Киркенес, предаде "Газета".

Според Медведев, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, ще се промени баланът в силите, но това е тяхно право.

„Това е тяхно решение, което те взимат съобразно с доктрините си за национален суверенитет. но ние не можем да не отчетем, че за нас НАТО не е просто обединение от държави, а структура с определен военен потенциал", коментира руският премиер.

Медведев подчречта, че военният потенциал на Алианса при едно неблагоприятно развитие на външнополитическата ситуация, може да се използва срещу Русия, което означава, че страната му е длъжна да реагира.

„Всякакви нови членове на Северноатлантическия алианс, които се намират в близост до нашата държава, променят паритета на силите. И ние сме принудени да реагираме на това", допълни той.

Веднага след разпадането на Варшавския блок бяха подписани договорености за това, че НАТО няма да се разширява на Изток. Въпреки това, краят на 20-ти и началото на 21-ви век се ознаменуваха с истински парад на нови членове на НАТО – в алианса влязоха почти всички страни от Източна Европа и натовски бази бяха разположени край руските граници.

Москва нееднократно се възпротиви на приближаването на Алианса към границите й, но обеща да работи съвместно с организацията.

Русия даде ясно да се разбере, че не планира да се присъедини към Алианса, като предпочита да поддържа сътрудничество на по-ниско ниво.

Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин е цитиран да казва: „Великите сили не се присъединяват към коалиции, те създават коалиции. Русия смята себе си за велика сила.", макар да казва, че Русия не изключва членство в определен момент от бъдещето.

През март 2000 г. президентът Владимир Путин казва в интервю пред британската телевизия, че някога Русия може и да се присъедини към НАТО.

#НАТО #Русия #Дмитрий Медведев #Швеция #Финландия #Северноатлантическия алианс #Дмитрий Рогозин #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници