Сдружение на заведенията прати декларация до парламента за вдигане на забраната за пушене

Сдружение на заведенията прати декларация до парламента за вдигане на забраната за пушене
A A+ A++ A

Във връзка с тежката икономическа обстановка, увеличаващата се безработица, масовите съкращения в нашия бранш и фалити на заведения, ние „Сдружение на заведенията в Българя“ не желаем решението на  проблема с безработицата и съдбата на хиляди малки фирми да бъде отлаган, по най-безотговорния начин с още една година. Това пишат в писмо до народните представители от сдружението по повод Обявеното от част от парламентарно представените политически партии желание за провеждане на референдум за решаване на икономическия проблем със забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене и забавления.

Не отричаме провеждането на референдум по въпроса, но това няма да реши проблема незабавно, а само ще го отложи във време, което може да доведе до още съкращения в бизнеса и фалити на малки и средни фирми. Моля преди да решите дали да се откажете от отговорността за решаване на нашите проблеми да прецените следните факти:

Данните, изнесени от официалните български институции, показват истинските „ползи“ от въведената забрана, а те са следните:

1. Според проучвания на министерство на здравеопазването (МЗ), пушачите в България за последната една година са се увеличили от 39% от населението на 42% от населението, което представлвява 70 000 нови пушачи.

2. Според годишния доклад на Агенция „Митници“, броят на продадените цигари на територията на Р България се е увеличил с 6.5%, което представлява 40 000 000 кутии или 800 000 000 къса повече изпушени цигари, без да се смятат електронните цигари, чиято употреба също бележи ръст през периода.

3. Вследствие на забраната, според НСИ, 15 000 души от сектор „Хотели и ресторанти“ са останали без препитание (което представлява 1% от работещото население, заето в частния сектор). За сравнение, това е работещото население на малък град като Горна Оряховица, Търговище или Видин. Бройката се равнява и на заетите в най-големия работодател в България - Национална железопътна инфраструктура (БДЖ). Можем ли да си позволим да съкратим всички служители на БДЖ или да оставим цял един град без препитание?

Уважаеми Народни представители,

Не се поддавайте на провокациите от страна на сдружение "България без дим"! Преди да вземете страна в спора, задайте си въпроса: Какво всъщност искаме - един не работещ закон, повече хора без препитание или разумно решение, удовлетворяващо всички гледни точки и всички страни? Нека разумът да надделее пред манипулациите от страна на псевдозагрижени и добре платени от съмнителни фондации хора и движения! Не забравяйте, ние Ви избрахме, за да ни решите проблема, а не да го отлагате по най–безотговорния начин, пишат от Сдружението.

#тютюнопушене #забрана #либерализиране #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници