Омбудсманът Пенчев: Да освободим гражданите от този гнет на „Топлофикация“

Омбудсманът Пенчев: Да освободим гражданите от този гнет на „Топлофикация“
„Когато имаш пазар, тогава имаш икономика, проблемът трябва да се реши на пазарна почва“, смята омбудсманът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Дайте да освободим гражданите от този гнет и да има някаква справедливост и здрав разум, и да минем на чисти пазарни отношения. Да знам какво плащам и защо плащам“, призова омбудсманът Константин Пенчев, коментирайки становището на КЗК, че „Топлофикация-София“ не дава право на избор на потребителите, пред БНТ.

При откриването на 42-рото НС си позволих да синтезирам всички заключения в годишните доклади, които съм правил по отношение на защитата на потребителите. В 21 страници съм синтезирал най-наболелите въпроси“, сподели Пенчев.

Според него да се говори за конкуренция в „Топлофикация“, е все едно да се говори за свобода на словото в тоталитарна държава.

„Има административно-тоталитарен метод, наложен от Закона за енергетиката. Няма какво да се лъжем. Този метод е налаган в продължение на годините в една посока – да спасим „Топлофикация“ от фалит, да защитим правата на „Топлофикация“, без да мислим за правата на гражданите“, подчерта Пенчев.

„Няма какво да дават регулаторните органи след дъжд качулка препоръки, ами в парламента да си стиснат ръцете“, каза Пенчев и добави, че в „Топлофикация-София“ е батак.

„Когато имаш пазар, тогава имаш икономика, проблемът трябва да се реши на пазарна почва“, смята омбудсманът.

„Не знам дали ще фалира „Топлофикация-София“. Да фалира „Топлофикация“, не е равносилно на това да фалира държавата, това е монополист, държавата ги санкционира тези монополи, а не трябва да ги спасява от фалит. Проблемът не е на държавата дали ще фалира „Топлофикация“, нито на гражданите“, обяви Пенчев и допълни, че той „трябва да защитава гражданите“.

„Обръщам се към депутатите – внесете здрав разум в отношенията монополи–граждани“, настоя Пенчев.

„Тези предсрочни избори бяха факт, защото хората излязоха навън срещу монополите и срещу тази несправедливост. Трябва да има индивидуални договори с „Топлофикация“, не трябва да ме задължават да плащам нещо, което не ползвам, тоест това плащане на сградна инсталация да отпадне, може би да отпаднат и топлинните счетоводители“, коменитира обудсманът.

#омбудсман #топлофикация #Константин Пенчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино