Нивото на Дунав край Пасау е близо 10 м, Европа е под вода

Нивото на Дунав край Пасау е близо 10 м, Европа е под вода
Вълтава преля и наводни центъра на Прага. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Заради пороите в Централна Европа нивото на река Дунав край германския град Пасау стигна 9,3 метра в неделя, а продължава да расте с 20 см на час.

Вече са наводнени централните градски улици и мазетата на сградите, съобщи „24 часа“, позовавайки се на службата за оповестяване при бедствия в провинция Бавария.

Възможно е реката да достигне рекордното си равнище от 10,81 см, което носи бедствени последици.

Няколко града в Германия са наводнени след пороите, които се изсипват над страната от седмици. Хемниц и Цвикау са с наводнени улици, в околните градове приготвиха убежища за населението, в случай че се наложи евакуация. Двама души в Ройтлинген изчезнаха и вероятно са се удавили, съобщиха местните медии.

Най-опасно е положението в Саксония. Град Грима, разположен на река Мулде, е наводнен. Хората ходят до колене във вода и спасяват покъщнината си. В Тюрингия също са пред обявяване на извънредно положение. Водната стихия там застрашава сигурността на язовирната стена на Гера. Ако рухне, ще бъдат залети околните градчета.

Река Рейн се покачва опасно в Швейцария край Базел. Там водите достигат вече 9 метра при нормални 6. Проливните дъждове край Алпите продължават, така че се очаква ново повишаване. По река Некър също спряха корабоплаването между Щутгарт и Хайлборн. Част от река Майн също е забранена.

Пороите наводниха и Чехия. В 40 населени места е обявена най-висока степен на опасност заради покачване на реките.

В с. Требенице, на 30 км южно от Прага, една жена е загинала, когато къщата се срутила от наводнението. Трима души са обявени за безследно изчезнали в същия район, както и в Пилзен. Прииждащите води на Вълтава в Прага накараха столичните власти да строят край реката метални прегради, за да предпазят града от потоп. Стотици са евакуирани от наводнени къщи.

#Рейн #Дунав #Германия #Прага #Саксония #Швейцария #Австрия #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници