Балканите са най-непривлекателният регион за инвестиции

Балканите са най-непривлекателният регион за инвестиции
Снимка: "Стандарт"
A A+ A++ A

Балканските страни са сред най-непривлекателните за чуждестранни инвестиции, показва проучване на швейцарския Международен институт за управленско развитие (IMD), пише "Стандарт".

Според резултатите от проучването най-лошо е положението в Хърватия, която е класирана на 58-о място от общо 60 страни. От останалите балкански страни най-добра позиция има Турция, която е на 37-о място, следват Словения на 52-ро, Гърцияна 54-о и България на 57-о място в списъка.

Авторите на проучването посочват, че почти всички балкански страни са сред последните 20 от списъка по конкурентност. IMD не включва останалите страни на Балканите, но според последните данни за глобалната конкурентност, публикувани от Световния икономически форум, Черна гора се намира на 72-ро място, Босна и Херцеговина на 88-о, Албания на 89-о и Сърбия на 95-о място от общо 144 страни в света.

На първо място в списъка за привлекателност са САЩ, а най-накрая е Венецуела. При проучването са взети предвид финансовото състояние на страните, икономическите резултати, ефективността на държавния и на частния сектор и развитието на инфраструктурата.

#Балкани #България #IMD

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници