ИТАР-ТАСС: Няколкостотин души задържани на шествие на антиглобалисти във Франкфурт

ИТАР-ТАСС: Няколкостотин души задържани на шествие на антиглобалисти във Франкфурт
Според информация на органите на реда, по улиците на града са се събрали около 7000 противници на капиталистическата система, въпреки че самите манифестанти преброяват над 20 000 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В условия на завишени мерки за сигурност се провежда днес шествието на антиглобалистите от движението „Блокюпай" (Blockupy) по улиците на немската бизнес столица – Франкфурт, като от полицията са съобщили, че са задържани между 200 и 400 активисти, предава ИТАР-ТАСС, цитира „Фокус".

Организаторите на шествието твърдят, че задържаните са около 1000 души.

Данните за броя на участниците в демонстрацията също силно се разминават.

Според информация на органите на реда, по улиците на града са се събрали около 7000 противници на капиталистическата система, въпреки че самите манифестанти преброяват над 20 000 души.

Демонстрантите протестират срещу господството на банките, неефективната икономическа политика, „диктата" на Ангела Меркел във въпросите за излизане от дълговата криза в еврозоната.

Активистите, сред които са също и представители на радикални леви групировки, скандират оскърбителни лозунги по адрес на ръководството на Европейската централна банка.

Полицията е съобщила за множество законови нарушения в редиците на протестиращите.

В момента шествието е блокирано от полицията, като колоната стои на едно място повече от два часа.

Властите съобщават за постоянни провокации от страна на протестиращите и призовава „потенциално опасните предмети" да бъдат предадени, сред които димки и бутилки със запалителна течност.

Полицията планира да раздели шествието на няколко части, което предизвиква още по-голямо недоволство сред демонстрантите, които издигнаха ответни искания от своя страна – освобождаване на задържаните участници в шествието и позволение за продължаване на акцията.

Обстановката в деловата столица на Германия остава напрегната втори ден поред. В петък акции на антиглобалисти се разпространиха в целия град и събраха около 2000 души.

Демонстрантите заплашиха да блокират сградата на Европейската централна банка, която според тях е един от основните виновници за плачевното икономическо положение на страните от Южна Европа

#Франкфурт #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници