Пламен Орешарски: Има шанс да рестартираме АЕЦ „Белене”

Пламен Орешарски: Има шанс да рестартираме АЕЦ „Белене”
Относно социалната политика и работните заплати Орешарски обясни, че имат амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лева до края на мандата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има шанс да бъде рестартиран проектът АЕЦ „Белене“, каза министър-председателят Пламен Орешарски в ефира на БНТ.

Гледам на АЕЦ „Белене“ като на икономика, а не като на политика. Ако той има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма, не си струва. Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск, не мога да преценя какви са шансовете на страната ни“, коментира Орешарски и уточни, че искът е за 2,5 млрд. лева.

Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя иска, ще мога да внеса обосновано решение в парламента. Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор“, смята премиерът.

От погледа, който имам върху енергетиката като система, оставам с твърдото убеждение, че има нужда от ребалансиране както по отношение на енергийния микс, така и на всички участници в енергийната система“, коментира още министър-председателят.

Той посочи, че закриването на Българския енергиен холдинг - БЕХ, е второстепенна по фискалност мярка, и допълни, че „специалистите трябва да изработят до няколко седмици план за ребалансиране на енергетиката и тогава ще ви запознаем с плана“.

Относно социалната политика и работните заплати Орешарски обясни, че имат амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лева до края на мандата.

За пенсиите ще се опитаме да възстановим така нареченото „швейцарско правило“ - автоматично индексиране на пенсиите“, каза още той.

#Орешарски #АЕЦ "Белене" #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници