Обявяват ценовите оферти за обществена поръчка за Централна гара София

Обявяват ценовите оферти за обществена поръчка за Централна гара София
Рехабилитацията на гаров комплекс Централна гара София се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 29 май в 10.00 часа, в сградата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ комисията за разглеждане, оценка и класиране на офертите ще оповести ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за рехабилитацията на Централна гара София, съобщиха от НКЖИ.

Рехабилитацията на гаров комплекс Централна гара София се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Първата сграда на гара София е построена през 1888 г. и за времето си е най-голямото съоръжение от подобен вид на Балканския полуостров. През 1964–1971 г. е изработен проект за нова гара и в периода 1972–1974 г. е построено сегашното приемно здание. Вследствие на 36-годишната експлоатация без саниране и основни ремонти, както и огромния пътникопоток, преминаващ ежедневно през приемното здание, отделните строителни елементи на сградата са силно амортизирани. Дограмата е остаряла, от покрива прониква дъждовна вода, нарушена е хидроизолацията под коловозите и в тунела има течове по тавана и други, което води до значителни енергийни загуби.

Основната цел на проекта е да се извърши рехабилитация на съществуващото приемно здание към жп гарата и прилежащите й терени.

Голямото значение на гара София може да се види от мястото й в Европейската железопътна мрежа. През гарата преминават ІV, VІІІ и Х Общоевропейски транспортен коридор.

Предстои подмяна на дограмата – прозорци и врати, като сградата ще бъде пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, с много по-добри комуникационни връзки, с възможност за осигуряване на приятен престой на територията на приемното здание с топли и удобни чакални.

До всички нива на гаровия комплекс ще се осигури достъп на лица с намалена подвижност.

#Национална компания "Железопътна инфраструктура" #Централна гара София #обществена поръчка #Европейския фонд за регионално развитие #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници